پمپ آب بشقابی و کاربردهای آن:
پمپ آب بشقابی از رایجترین پمپهای آب در ساختمان به شمار میرود. این نوع پمپ مانند پمپ آب سانتریفیوژ و جتی برای منازل مسکونی کاربرد دارد. اگر با مشکل افت فشار آب مصرفی مواجه هستید، پیشنهاد میکنیم که یک پمپ آب مناسب نصب کنید.
پمپهای متعددی در بازار وجود دارد که هر کدام کاربرد منحصر به خود را دارند. برای انتخاب پمپ آب خانگی مناسب باید دبی آب، تعداد طبقات، هد پمپ و... را در نظر بگیرید تا بتوانید پمپ مناسبی انتخاب نمایید.
پمپ آب بشقابی چگونه کار میکند؟
این نوع پمپ به طور مکانیکی مایعات را توسط چند روتور پروانهای جابهجا و منتقل میکند. مایعات وارده به جریان پمپ به وسیله پروانهها به چرخش در میآیند. پس از این فرآیند آب توسط سیستم گریز از مرکز به بیرون انتقال مییابد و این فرآیند جهت افزایش فشار آب صورت میگیرد.
روتور باعث افزایش فشار جریان آب شده که در قسمت خروجی پمپ به سایر قسمتها منتقل میگردد.
پروانهها در این سیستم وظیفه هدایت و افزایش جریان آب را دارند. بدنه پمپ با طراحی مناسب فشار جریان را به سرعت به موتور و پروانهها منتقل مینماید.
پروانه موجود در پمپ بشقابی، جز اصلی سیستم عملکرد است. پروانهها عموماً میان دیسکها تعبیه میشوند. همچنین منافذی با انحنا در این قسمت وجود دارد که به فشار جریان کمک میکند. مایعات از ورودی پمپ به سمت پروانهها منتقل میشود و برای خروج از قسمت لبههای آن جابهجا و منتقل میگردد. چرخش پروانه به وسیله شافت درایو انجام میشود. اتصال این قطعه به موتور سبب چرخش پرسرعت پرهها میگردد.
میانگین سرعت پروانه پانصد تا پنج هزار گردش در دقیقه بوده و این فرآیند سبب انتقال پرفشار آب به داخل و سپس خارج پمپ میشود. پمپ آب بشقابی انواع مختلفی دارد.
یکی از انواع آن که به صورت افقی است، مانند قیفی، مایعات را به سمت پروانه هدایت میکند. در این نوع پمپها ورودی آب قطر بیشتری نسبت به خروجی آن دارد که سرعت ورود آب را افزایش داده و خروجی آن را پرفشار تر مینماید. همچنین در تمام انواع این نوع پمپ سیستمی برای ورود پرفشار آب و خروج قابل تنظیم آن وجود دارد.
کاربردهای پمپ آب بشقابی:
کاربرد این نوع پمپ برای مایعات و سیالات مختلف است. کاربردهای این پمپ به سه دسته خانگی، صنایع و مصارف آب رسانی کشاورزی تقسیم میشود. هر یک از این انواع کارکرد مناسب با خود را دارند و باید مطابق با مصرف انتخاب شوند. پمپ آب بشقابی برای تنظیم و افزایش فشار مواردی همچون آب، روغن، اسید و مایعات صنایع استفاده میشود. این نوع پمپ برای تمامی مواردی که با افت فشار انواع مایعات با ویسکونیزه کم روبهرو هستید به کار میرود.
پمپهای بشقابی برای مواردی که با گرانروی بالای مایعات روبهرو هستید کاربرد ندارد. گرانروی بالا سبب افزایش گرمای موتور و استحلاک بیش از حد آن میشود. همچنین این مورد سبب آسیب به موتور و کم شدن قدرت و کارایی آن میشود.عدم توجه به گرانروی سیالات باعث خرابی زود هنگام پمپ شما میگردد. در مایعات با گرانروی بیشتر، نیاز به پمپی با مقاومت و جریان تحت فشار بیشتری دارید.
برای مواردی که نیاز به تقویت فشار مایعات با گرانروی بالا دارید بهترین مورد، پمپهای دارای جریان انتقال مثبت میباشد. قابل ذکر است که عملکرد پمپهای جریان مثبت عالی نیست اما مشکلات فنی کمتری دارند. دلیل خرابی کمتر آن هم سرعت پایین آن است. در مقابل پمپ بشقابی سرعت بالایی دارد و برای مایعات با ویسکونیزه کم بسیار مناسب است. پرکاربرد ترین پمپ مصرفی در ساختمانها پمپ بشقابی سانتریفیوژ است.
ویژگیهای پمپ بشقابی:
پمپ آب بشقابی با سیستم گریز از مرکز کار میکند. همچنین سیستم این پمپ با پروانههایی که با سرعت به گردش در میآیند متکی است. این پمپها در مایعات دارای گرانروی بالا کاربرد ندارند. بیشترین کاربرد این پمپ در مایعات با ویسکوزه پایین میباشد.
ویسکوزه مناسب برای پمپ سانتریفیوژ بشقابی بین 0.1 تا 200CP میباشد. مایعات با ویسکوزه بالا سبب شکستن و فشار شدید به پمپ میشود، همچنین این امر سبب افزایش دمای غیرمعمول پمپ و سوختن آن خواهد شد.
برای این موارد بهتر است از پمپ جریان مثبت که سرعت پروانه پایین تری دارد استفاده شود. این نوع پمپ قابلیت مکش در حالت خشک را ندارد. برای مکش باید موتور پمپ از مایعات پر شده تا شروع به حرکت کند. درصورتی که برای مواردی نیاز به جریان متناوب آب بدون توقف دارید این نوع پمپ پیشنهاد نمیشود. برای مشاوره و اطلاعات بیشتر جهت انتخاب پمپ میتوانید با مشاورین ونتی پمپ (ventipump) تماس بگیرید. همچنین پشتیبانی انلاین سایت به شما در انتخاب مناسبتر کمک میکند.
انواع پمپ آب بشقابی
پمپ آب بشقابی به دو دسته تقسیم میشود.
- پمپهای سانتریفیوژ که سرعت چرخش پروانه و انتقال بالایی دارند.
- پمپهای جابهجایی مثبت که سرعت پروانۀ کمتر اما امکان جابه جایی مایعات با گرانروی بالاتر دارند.
برای استفاده از این نوع پمپها باید موارد استفاده از آنها را بدانید. همچنین انتخاب پمپ مناسب سبب دوام بیشتر آن در استفاده میگردد. در ادامه به بررسی این دو نوع پرداخته و تفاوتها و شباهتهای آنها و موارد استفاده آنها را بررسی میکنیم.
پمپ آب سانتریفیوژ
نوع اول که به پمپ سانتریفیوژ شناخته میشود کاربرد زیادی برای منازل مسکونی دارد. این نوع پمپ از سری پمپ آب بشقابی برای مواردی که نیاز به جابهجایی مایعات سبک با گرانروی پایین دارد به کاربرده میشود. کارکرد این پمپ با پروانههایی با سرعت بالاست.
آب از قسمت ورودی با سرعت در محفظۀ قیف شکل آن وارد شده و از طرق شیارهای اطراف با فشار کنترل شده خارج میشود. این پمپها برای انتقال مایعات سنگین با ویسکونیزه بالا اصلاً مناسب نمیباشد و سبب آسیب به پمپ میشوند. سرعت حرکت پروانه ها در این موتور به نسبت نوع جریان مثبت بسیار بالاست. به همین دلیل برای مایعات سنگین مناسب نمیباشد. زیرا مایعات سنگینتر نیاز به مقاومت و فشار بالا دارند.
پمپ با جابهجایی مثبت
این نوع پمپها کاملاً مناسب مایعات با گرانروی بالا میباشند. همچنین سرعت پروانه موتور آن کم است. در این نوع پمپ در صورت بالا رفتن عمق مایعات، آب کمتری دریافت خواهید کرد و بالعکس با افت فشار جریان آب افزایش مییابد. این نوع پمپها برای مصارف بخصوص طراحی میشوند. با بررسی کامل موارد مصرفی میتوان نوع پمپ مناسب با کارکرد آن را نتخاب کرد. با انتخاب درست میتوانید از هزینههای اضافی نیز جلوگیری کنید و دوام بیشتری در تأسیسات خود داشته باشید.
نتیجهگیری:
در مقاله بالا به بررسی پمپ آب بشقابی و موارد مصرف آن پرداخته شد. همچنین انواع مختلف این پمپ را بررسی نمودیم. این نوع افزایش دهنده فشار، از پرکاربردترین سیستمها در ساختمانهای مسکونی است. با افزایش جمعیت و افت فشار آب استفاده از پمپ از نیازهای اساسی جامعه به شمار میرود. برای انتخاب پمپ مناسب دبی، هد پمپ، و موارد مهم را در نظر بگیرید. برای خرید و مشاوره میتوانید به فروشگاه آنلاین ونتی پمپ (ventipump) مراجعه کنید. همچنین از مشاوره رایگان و خدمات فروش بهرهمند شوید. نظرات و سوالات خود در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
دیدگاه خود را بنویسید